torstai 30. kesäkuuta 2016

Kuuluisa kysymys: miltä nyt tuntuu?

Työvaihdon päätteeksi meitä haastatteli kuvitteellinen toimittaja.

Miten ennakko-odotuksenne työkiertoa kohtaan toteutuivat?

S: Toivoin virkistäytyväni, sillä uskon, että jos tekee välillä jotain ihan muuta, aivot saavat uutta virikettä. Tämä toteutui hyvin. Katsoin puoli vuotta kaukaa omaa yhtiötä. Se muuttuu yhä kiihtyvämmällä tahdilla, ja se on minusta hyvä asia.

Toivoin myös oppivani paljon uutta. Tämä toteutui pienemmässä määrin. Taloillamme on samankaltaisia toimintaprosesseja, eikä opetuskaan ollut minulle täysin uutta.
Ennakkoon en pelännyt mitään. Huolet olisivatkin olleet turhia.

M: Omat odotukseni olivat hyvin samankaltaisia kuin Saijan. Virkistymistä, uusia ideoita, mahdollisuuden käyttää omia taitoja toisessa ympäristössä. Monet toiveet toteutuivat tavoilla, joita en etukäteen osannut edes ajatella.

Toivoin pääseväni lähelle Ylen sisältöjen kehittelyä. Kevään aikana viritetyt Yle-Metropolia -projektit veivätkin suoraan sisältöjen ja  toimintatapojen kehityksen ytimeen. Sain myös toisen hienon näköalan aiheeseen, kun tein Transmedialabralle minitutkimuksen transmedian tekemisestä Ylessä.

Toivoin myös saavani mahdollisimman paljon tietoa Ylen kehitystyöstä laajemminkin. Yllätyin monilta osin siitä, kuinka intohimoisesti Ylessä kehitetään teknologiaa, verkkoa ja sosiaalista mediaa entistä paremmalle journalismille sopivaksi. Virkistyinkö: todellakin! Sainko uusia ideoita: monia!

Mikä innosti kevään aikana eniten?

S: Loppukevään kohokohta oli osallistuminen Metropolian uusien opiskelijoiden valintaan. Haku käynnistyi jo huhtikuussa. Tuolloin arvioin ennakkotehtävien onnistumista. Kesäkuun alussa vietimme erittäin intensiivisen ja varmaan hakijoille rankan testiviikon tehtävineen ja haastatteluineen. Nautin joka minuutista.

M: Ylen ja Metropolian sekä laajemmankin korkeakouluverkoston yhteistyön virittäminen innosti kovasti. Oli hienoa nähdä, kuinka energisen uteliaasti yleläiset lähtivät mukaan projekteihin. Samalla syttyi monta uutta pilkettä silmäkulmaan. En malta odottaa uusia avauksia.

Tuliko pettymyksiä?

S: Yritin parhaani puhaltaa luokkahuoneopetukseen vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Vain osin tunnen tässä onnistuneeni. Jotkut opiskelijoista osoittivat heikkoa sitoutumista opintoihin. Ilman pätevää syytä poissa olleet, krooniset myöhästelijät tai muuten vaan sluibailijat harmittivat. Nyt antaisin neuvon itselleni vuoden alkuun: pidä kovaa kuria!

M: Kotipesäni oli HR-tuki, jonka ydintehtäviä en lopulta varsinaisesti tehnyt kuin osaksi työajastani. Ajattelin, etten voisi olla tiimille parhaalla tavalla hyödyksi. Osasto oli juuri muuttanut toimintatapaansa siten, ettei kehitystyö ollut enää varsinaisesti tiimini tehtävä. Minulle annettiin kuitenkin täydet valtuudet tehdä kehitystyötä ja jopa uusia avauksia, joten panokseni ei lopulta mennyt sillä tavalla ohi oman osaston toiminnasta kuin pelkäsin.

Miten arvioisitte omaa panostanne vierailevana työntekijänä?

S: Uudistin opetusta joiltain osin. Päivitin sisältöjä vahvasti työelämälähtöisyyden suuntaan. Kävin koko opettajakunnan kanssa lounaskeskusteluja, joissa molemminpuolinen ymmärrys lisääntyi koskien sekä media-alan muutoksia että oman yhtiön tapaa työstää niitä. Saman padan ääressä istutaan, on kyse koulutuksesta tai julkisesta palvelusta.

M: Sain paljon positiivista palautetta esimerkiksi verkko-oppimisalustan  hankkimisesta Ylen henkilöstökoulutuksen käyttöön. Työ oli odottanut tekijäänsä jonkin aikaa, ja sain viedä projektin sille mallille, että varsinainen kurssien teko voi alkaa. Koin olleeni hyödyksi. Sain myös minitutkimuksestani kiitosta - transmediaiselle kehitystyölle tuli sen kautta uutta pontta.
Uskon solahtaneeni joukkoon aikaansaavana jäsenenä ja tuoneeni taloon uusia ideoita ja varteenotettavia konsepteja. Energiaa virtasi siis molempiin suuntiin.

Mitä viette organisaatioonne tuliaisina takaisin?

S: Virkistyneen minän lisäksi uuden verkoston yhteistyömaailmasta. Opetusmateriaalini pystytään hyödyntämään Ylen sisäisissä koulutusprosesseissa ja toivottavasti myös osana yleisölle tarjottavaa mediakasvatuspalvelua. Varmaan muutakin tarttui mukaan, mutta sitä pystyn arvioimaan vasta vähän haudutettuani tapausta.

M: Vien mennessäni uuden yhteistyömallin Ylen ja Metropolian välille, mallin tehdä yhteisiä projekteja osana koulutusta, työharjoittelupaikkoja, opinnäytetyöprojekteja sekä viisi monialaista projektia syksyllä toteutettavaksi. Osassa tehdään yhteistyötä myös muiden korkeakoulujen kanssa. Useita aihioita odottaa jo seuraavaa kevättä. Vien myös mukana uusia näköaloja ja verkostoja useammankin osaamisalueen käyttöön. Sekä joitakin sellaisia konsepteja, joista en voi vielä laajemmin puhua. ;)

Miltä nyt tuntuu?

S: Ihan mahtavalta. Kaikki sujui niin hyvin, ja seuraavat kiertolaiset ovat jo valmiina vaihtoloikkaan. Minnalle kiitos kollegiaalisesta tuesta, pidimme yhteyttä koko reissun. Paluu omiin, osiin uusiin hommiin ja tuttujen työkavereiden pariin tuntuu sekin huippuhyvältä. Sitä ennen: kesäloma tuntuu nyt erittäin ansaitulta!

M: Todella hienolta ja kiitolliselta. Saimme vaihdon onnistumiseksi upeasti tukea molemmista taloista. Molemminpuolinen hyöty nähtiin ja siihen uskottiin. Oli hienoa voida avata latua kollegoille. Ja kiitos sinulle, Saija! Nyt kesälomalle: akut on ladattava täyteen ensi syksyä varten!