torstai 14. tammikuuta 2016

Seuraava pysäkki: Metropolia

 Vuoden alku on sujunut jännittävissä merkeissä. Melkein 18 Yle-vuoden jälkeen hyppäsin kylmään veteen ja ryhdyin kauhomaan kohti uutta. Kevääksi minusta tulee opettaja. Mahdollisuus työnkiertoon yllätti niin nopeasti, etten ehtinyt liiemmin asiaa harkita.

Ammattitaitoa on, muttei muodollista pedagogista pätevyyttä. Joululoma kului opetusmateriaaleja valmistaen. Kinkku paistui, ja minustakin tuntui kypsältä. Olikohan tässä mitään järkeä, Minna? Miten ihmeessä löydän hyvän opettajan reseptin? ("Hyvä ope antaa syödä tunnilla", määritteli yläasteikäinen poikani.)

Ylessä ensimmäinen pestini oli tiedemakasiini Prismassa. Sittemmin olen työskennellyt toimittajana, tuottajana, vastaavana tuottajana sekä kehityspäällikkönä joko journalistisissa tehtävissä tai kehitystehtävissä. Keissejä riittää todella. Viimeisen 10 vuoden aikana toimenkuvani on kuin vaivihkaa täydentynyt fasilitaattorin osaamisella. Se on tarkoittanut satoja työpajoja aivoriihistä konseptien kehittelyyn. Olen tottunut esiintyjä ja tilaisuuksien vetäjä. En ole kuitenkaan mikään ryhmädynamiikan master mind. Välillä saan voimaa ryhmistä, ja välillä ne uuvuttavat totaalisesti. Etukäteen eniten jännittää juuri tämä. Miten pitää oma energiataso ylhäällä?

Kesäkuussa tiedän, mitä tarttuu plakkariin Metropolian toimenkuvasta. Ensimmäisen opetusviikon jälkeen pop up -opettaja nukkuu vielä huonosti, mutta iloitsee siitä, että tuli lähdettyä reissuun.

Saija Uski valmistui filosofian maisteriksi Turun yliopistosta. Ylessä Saija kouluttaa ja kehittää mm. journalismin etiikkaa. Kevään 2016 hän työskentelee Metropolia Ammattikorkeakoulussa tv- ja verkkojournalismin lehtorina.