maanantai 11. tammikuuta 2016

Suuntana Yle


On jännä palata takaisin Yleen, jonka pitkän ja kapean, vakituisen leivän jätin 14 vuotta sitten. Viimeisimmän ohjelmani tein sinne 9 vuotta sitten. Elämä on vienyt monelle sivuraiteelle ja taas takaisin. Yhteistyö myös entisten kollegojen kanssa on syntynyt viime vuosina kuin varkain uudelleen, kun olemme kouluttaneet tulevia tekijöitä yhdessä. Nyt on mielenkiintoista katsoa, mitä voimme tehdä jälleen saman katon alla.

Toimittajuus kutkuttaa minua. Vuosien varrella monet ideat ovat odottaneet varsinaista toimeen tarttumista. Päätoiminen työ opettajana on kuitenkin vienyt kaiken huomion eikä omien journalististen ideoiden toteuttamiselle ole jäänyt aikaa eikä tarmoa.

Syksyllä sain varsinaisen wake up -callin, jota en osannut odottaa, kun eurooppalainen teknologiatapahtuma kutsui kirjoittamaan median edustajana. Koska tapahtuma oli sisällöltään joka tapauksessa työtäni hyödyttävä, työnantajani lupasi maksaa minulle matkat Dubliniin. Ehtona oli, että kirjoittaisin matkasta Metropolian julkaisualustoille ja mainitsisin livetwiiteissäni Metropolian. 

Moni asia olisi varmasti sujunut helpommin, jos toimeksiantaja olisi ollut entinen työpaikkani Yle. Mielsin nykyisen työpaikkani Metropolian ensisijaisesti korkeakouluksi, enkä ensin osannut ajatella, että näin ison talon media-alustat ovat varteenotettavia medioita siinä missä muutkin. Onhan meillä sentään oma, tv- ja radiotuotannon koulutuksen ylläpitämä julkaisu (Taajuus) ja talon työntekijöiden blogit! Kyseinen tapahtuma suhtautui kuitenkin myös bloggaajiin erittäin ennakkoluulottomasti. Puhalsin samassa rytäkässä myös oman uinuneen blogini henkiin ja perustin samalla pari uutta englanniksi. Toki bloggaajana rooli suhteessa tapahtumassa esiteltäviin startupeihin olisi toisenlainen. Menin tapahtumaan journalistina, joka julkaisee juttunsa myös blogeissa. 

Tuleva toimenkuvani Ylessä on vielä hieman hämärä. Tehtävänimikkeeni on kehitystuottaja. Tarkoitus on kehittää sekä sisältöjä että henkilöstöä. Tuon itse tullessani pari yhteistyöprojektia eteenpäin vietäväksi, ja toki mielessä on muutama muu. Ensimmäistä työpäivää edeltävänä sunnuntaina minulla ei ole vielä selvillä, millaisia tehtäviä työnantaja on minulle kaavaillut.

Ensimmäisellä ja toisella viikolla tapaan HR:n partnereita Ylen eri osastoilta. Kuulen, mitä mieltä he ovat henkilöstönsä kehittämisestä ja muista tarpeista. Toivottavasti voin tarjota heille apua. Käytännössä mielestäni on tärkeintä löytää edistyneet vertaiset, jotka opettavat toisiaan. Gurujakin toki tarvitaan. Lupaan löytää heidät. Toivon myös voivani buustata kollegojen tuotantoja suuntiin, joita he etsivät.

Koska työhöni kuuluu miettiä, miten toimittajat parhaiten selviävät työstään, kehittyvät ja kehittävät alaa, pohdin toimittajan ammatti-identiteettiä Metropolian blogiani (Median maailma) varten. Tulin sitten tehneeksi myös pienen kyselyn Tutukivan journalismin yhdistyksen jakamien Lumilapio-palkintojen saajille. Kysyin heiltä, millainen koulutus heillä on. Osan kanssa juttelin toimittajan ammatti-identiteetin muotoutumisesta enemmän. Vaikka suurimmalla osalla oli taustanaan korkeakouluopintoja - osalla loppuunsuoritettuja, osalla ei - he kaikki pitivät tärkeimpänä hyvän toimittajan merkkinä taitoa tehdä luotettavaa, tarkistettua ja hyvin kerrottua sisältöä. Olen samaa mieltä. Tämän taidon oppimista voi koulutuksella hyvin pitkälle auttaa, mutta vasta työ tekee mestarin.

Tilalleni Metropoliaan tulee entinen kollegani Ylen opetusohjelmista, Saija Uski. Hänen uransa on kulkenut päällikköportaita eteenpäin ja nyt hän innostui opettamisesta. Oli hauska löytää yhteinen halu työvaihtoon. Annoin hänelle joitakin materiaaleja ja vanhoja toteutussuunnitelmia ennen joulua. Uskon kuitenkin, että hän tuo koululle paljon ihan uudenlaisia tapoja opettaa uutistyötä, verkkojournalismia tai asiaohjelmien tekemistä. Keissejä hänellä riittää.

Vai mitä, Saija?


Minna Kilpeläinen on koulutukseltaan filosofian ja kasvatustieteen maisteri ja toimii Metropolia Ammattikorkeakoulun Median osaamisalueella tv- ja verkkojournalismin lehtorina. Kevään ajan hän tekee kehitystuottajan tehtäviä Yle HR:ssä.